Menu

Nie taki on-line straszny #plastykairekodzielo / oponki serowe na tłusty czwartek

10 lutego 2021 - AKTUALNOŚCI
Nie taki on-line straszny #plastykairekodzielo / oponki serowe na tłusty czwartek

Oponki serowe

Karnawał to czas, w którym, tradycyjnie możemy sobie pozwolić na więcej łakoci. Jeśli to Was nie przekonuje, przypominam, że w tym tygodniu mamy tłusty czwartek.

 Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie pyszne, serowe oponki z konfiturą malinową. W tym połączeniu, smakują wybornie.

Oto przepis:

Składniki na ok. 35-40 oponek:

Wykonanie:

Jajka wybijamy do miski i ubijamy je z cukrem na puszystą masę.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: rozpuszczone masło, ubite jajka, serek mielony, jogurt i spirytus, wódkę lub ocet. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby, podsypujemy więcej mąki.

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę lub blat, oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki lub kubka wycinamy większe kółka, w środku, których wycinamy kieliszkiem lub korkiem mniejsze kółeczka. Kółeczka, pozostałe po wycięciu środków, dodajemy do pozostałego ciasta, ponownie wyrabiamy i robimy kolejne oponki.

W dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej (nie wlewamy na raz całego litra, ale musi go być na tyle dużo, by oponki się w nim zanurzyły) i smażymy na złoty kolor. Kiedy się zarumienią, odwracamy łyżką cedzakową na drugą stronę.

Po upieczeniu można je jeść na ciepło z konfiturą malinową lub posypać cukrem pudrem i poczekać, aż ostygną .

Smacznego!

Przepis luźno inspirowany przepisem Pawła Małeckiego z książki „DOM O domowym gotowaniu domowych sprawach i domowym szczęściu” LIDL.