
Oponki serowe
Karnawał to czas, w którym, tradycyjnie możemy sobie pozwolić na więcej łakoci. Jeśli to Was nie przekonuje, przypominam, że w tym tygodniu mamy tłusty czwartek.
Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie pyszne, serowe oponki z konfiturą malinową. W tym połączeniu, smakują wybornie.
Oto przepis:
Składniki na ok. 35-40 oponek:
- – 500 g mielonego serka (może być w wiaderku)
- – 4 jajka
- -ok. 4 – 4,5 szklanki mąki + mąka do podsypania i wyrobienia ciasta (mąkę można pomieszać – zwykłą, pszenną z pszenną razową, można też użyć tortowej orkiszowej, wymieszanej z razową)
- -ok. 80 – 100 g roztopionego, przestudzonego masła
- – cukier z wanilią
- -¾ szklanki cukru (białego lub trzcinowego)
- -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- – 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- -szczypta soli
- – 4 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
- – 3 – 4 łyżki spirytusu/wódki lub octu
- – 1 l oleju do smażenia
- – cukier puder do posypania i konfitura malinowa
Wykonanie:
Jajka wybijamy do miski i ubijamy je z cukrem na puszystą masę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: rozpuszczone masło, ubite jajka, serek mielony, jogurt i spirytus, wódkę lub ocet. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby, podsypujemy więcej mąki.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę lub blat, oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki lub kubka wycinamy większe kółka, w środku, których wycinamy kieliszkiem lub korkiem mniejsze kółeczka. Kółeczka, pozostałe po wycięciu środków, dodajemy do pozostałego ciasta, ponownie wyrabiamy i robimy kolejne oponki.
W dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej (nie wlewamy na raz całego litra, ale musi go być na tyle dużo, by oponki się w nim zanurzyły) i smażymy na złoty kolor. Kiedy się zarumienią, odwracamy łyżką cedzakową na drugą stronę.
Po upieczeniu można je jeść na ciepło z konfiturą malinową lub posypać cukrem pudrem i poczekać, aż ostygną .
Smacznego!
Przepis luźno inspirowany przepisem Pawła Małeckiego z książki „DOM O domowym gotowaniu domowych sprawach i domowym szczęściu” LIDL.